Filistinli direniş örgütü olarak bilinen Hamas 7 Ekim günü İsrail’e karşı ‘Aksa Tufanı’nı başlattı. İsrail’in misilleme saldırılarına başlamasıyla tansiyon daha da yükseldi. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği olaylar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de gündemine oturduğu. Çatışmalar devam ederken en çok merak edilen konulardan biri ise ‘Hamas kimdir?’ sorusunun yanıtı oldu.
Biz de Hamas hakkında bilinen tüm bilgileri sizler için derledik ?
Hamas’ı Kim Kurdu? Hamas Ne Zaman Kuruldu?
Gazze’de yaşamını sürdüren Filistinlilerin yüzde 58’i ile Batı Şeria’daki insanların yüzde 42 kadarının desteğinini arkalarına alan Hamas 1987 yılının Aralık ayında ortaya çıktı. Müslüman Kardeşler’in Filistinli üyeleri tarafından kurulan Hamas’ın İsrail işgaline karşı çıkan ilk büyük ayaklanma dalgası olarak adlandırılan Birinci İntifada sırasında temeli atıldı.
Hamas Ne Demek? Hamas Kimdir?
Hamas kelimesinin kökeni Arapça’ya dayanıyor. Arapçada azim anlamına gelen Hamas’ın açılımı aslında İslami Direniş Hareketi olarak geçiyor.
İsrail’in kontrolü altında olan Filistin topraklarında faaliyetlerini sürdüren bu hareket, bazı İslam ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmayı başarmıştır. Ancak Batılı ülkeler tarafından ‘yasaklı örgüt’ veya ‘terör örgütü’ olarak nitelendirilmektedir. Bu durum, Hamas’ın uluslararası arenada nasıl algılandığını göstermektedir.
Hamas’ın Kurucuları Kimdir?
Mısır merkezli Müslüman Kardeşler hareketinin içinden çıktığı bilinen Hamas’ın kurucuları Şeyh Ahmed Yasin ile Abdülaziz el-Rantissi’dir.
Öncesinde İsrail işgaline karşı Filistin direnişinin kalesi, Yaser Arafat liderliğindeki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve onun en güçlü parçası El Fetih idi.
Hamas’ın Etkili Olduğu Bölge Neresi?
Silahlı eylemleriyle tanınan Hamas, 2006’nın Ocak ayında gerçekleşen parlamento seçimlerini kazanarak çoğunluğu ele geçirdi. Bu seçimlerin ardından Hamas ve Fetih arasında patlak veren iç çatışmalar, 2007 yılında Hamas’ın Gazze’yi kontrolüne almasıyla son buldu. İhvan’ın Filistin kolu olarak kurulan ve silahlı bir hareket olan Hamas, Filistin’in Gazze Şeridi olarak bilinen büyük bir bölgesini yönetmektedir.
Hamas’ın Lideri Kim?
Şimdilerde kendilerini, ‘Düşünsel olarak İhvan ekolünün bir unsuru olmasına rağmen, bağımsız bir Filistin organizasyonudur’ ifadeleriyle yanımlayan Hamas’ın şu anki lideri, yani siyasi büro başkanı İsmail Haniye’dir.
Hamas’ın Müttefikleri Kim? Hamas Terör Örgütü mü?
Gazze şeridi, 2,3 milyon nüfusuyla Hamas’ın kontrolünde bulunuyor. Aynı zamanda Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de Filistin halkının büyük bir çoğunluğu tarafından destekleniyor.
Türkiye cephesinde Hamas’a nasıl bakıldığı da merak ediliyor. Hamas Türkiye’de terör örgütü olarak görülmüyor.
Ancak Hamas, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Kanada, Mısır ve Japonya tarafından sivil halka yönelik saldırıları nedeniyle ‘terörist organizasyon’ olarak kabul ediliyor.
Avustralya, 2003’te, Yeni Zelanda ise 2010’da Hamas’ın askeri kanadı olan İzzeddin elKassam Tugaylarını ‘terör örgütleri’ listesine ekledi.
Hamas’ın müttefikleri arasında İran, Suriye ve Lübnan Hizbullahı bulunuyor.
Diğer Ülkeler Hamas’a Nasıl Bakıyor?
Hamas Ne Kadar Güçlü?
Hamas’ın askeri birimi olan İzzeddin elKassam Tugayları, dış desteklerle güçlenirken, silah üretimini de kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiğini belirtiyor.
İnsan kaynağı konusunda da oldukça zengin olan Hamas, genç nüfusu bünyesine katma konusunda ustalık gösteriyor.
Propaganda faaliyetlerini ise özellikle camiler, sivil toplum kuruluşları ve sendikalar üzerinden yürütüyor. Kassam tugaylarının 7 Ekim Cumartesi günü yayınladığı video, bu durumu gözler önüne seriyor.