KESK’ten ‘Geçinemiyoruz’ mitingine çağrı: 2025’te bize daha büyük yoksulluk reva görülüyor
“`html
ANKARA – Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 30 Kasım Cumartesi günü Ankara’nın Tandoğan Meydanı’nda geniş katılımlı bir etkinlik düzenleyecek. “Geçinemiyoruz, Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birlikteyiz” temasıyla gerçekleştirilecek olan bu mitinge, kamu emekçilerinin yanı sıra birçok toplumsal kesimden, çiftçilerden emeklilere, işçilerden öğrencilere kadar pek çok insanın katılması bekleniyor.
KARA DELİKLERİ, EMEKLİLERİN VE EMEKÇİLERİN ÜCRETLERİYLE KAPATILMAK İSTENİYOR
KESK Eş Genel Başkanları Ayfer Koçak ve Ahmet Karagöz, mitingin hedefleri ile hazırlık sürecini değerlendirdi. Koçak, geçim sıkıntısının tüm kesimleri etkilediğini belirterek, kamu emekçilerinin yaşadığı sorunları örneklerle aktardı: “Elimizdeki imkanlar kısıtlı. Emeklilik yaşantımızda maaşlarımız üçte iki oranında azalacak. 2008 ve sonrası dönemde emekli olanların maaşları 5’te 1’e kadar düşecek. İktidar, bütçe açığını emekçi ve emeklilerin maaşları üzerinden kapatmak istiyor.”
EMEKLİ SAYILARI YÜZDE 40 ARTTI, BÜTÇE AZALDI
Koçak, emekli sayısında yüzde 40’lık bir artış olduğunu ve emeklilere ayrılan bütçenin düştüğünü ifade etti: “Emekli sayısı artarken, emeklilere ayrılan bütçe son 10 yılda yüzde 18.3’ten yüzde 12.4’e geriledi. Dolayısıyla en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olarak belirlendi, bunun da 2 bin 500 lirası hazineden sağlanıyor.”
ÜCRETLERİMİZ DÜŞÜYOR, MASRAFLARIMIZ ARTIYOR
Koçak, hükümetin özelleştirme politikasını eleştirerek, “Ücretlerimiz azalıyor, ama diğer yandan gider kalemleri sürekli artıyor. Sağlık hizmetleri yeterli finansman almadığı için ulaşılmaz hale geliyor. Örneğin, hastanelerde bazı tetkikler için randevu almak altı ayı bulabiliyor. Bu durum, özel sağlık hizmetlerine geçişi teşvik ediyor. Gelirlerimiz azaldığı gibi giderlerimiz de artıyor, özel okullardaki fiyat artışları da bunun bir örneği.” dedi.
2025 YILI İÇİN BÜYÜK YOKSULLUK ÖNGÖRÜSÜ
Koçak, bütçenin emekçiler ve yurttaşlar tarafından yaratıldığına dikkat çekerek, “Ülke bütçesinin gelir vergisinin üçte ikisini emekçiler sağlıyor. Ancak, 2025 bütçesinde personel ücretlerinde yalnızca yüzde 35’lik bir artış öngörülüyor. Giderlerimiz yüzde 80 oranında artarken, gelirimizin bu seviyeye ulaşmayacağı açık. Böyle giderse, 2025 yılında çok daha büyük bir yoksullukla yüzleşmek zorunda kalacağız.” şeklinde konuştu.
YILDA İKİ MAAS KADAR VERGİ ÖDÜYORUZ
Koçak, kamu emekçileri ve işçilerin vergi adaleti talep ettiğini belirtti: “Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyden dolaylı vergiler alınıyor. Asgari ücretle geçinen bir birey, işsiz olan veya yoksulluk sınırının altında olan biri, zengin bir iş insanıyla aynı vergiyi ödüyor. Ayrıca, bordrolu çalışanların vergi dilimlerindeki adaletsizlik büyük bir sorun.” dedi.
TASARRUFU ÖĞRETMENLERİN ODASINDAKİ KETILDAN YAPIYORLAR
Kamu tasarruf politikalarındaki ikiyüzlülüğe değinen Koçak, “Kamuda tasarruf adı altında birçok hizmetin kesileceği bir paket hazırlandı. Bütçedeki kısıtlamalar, yeni yatırımları engelleyerek birçok alanda geri dönüşü olmayan sorunlara yol açıyor.” diye belirtti.
MİTİNG ÖNCESİ HAZIRLIKLAR YAPILIYOR
Ahmet Karagöz, miting öncesinde 57 ilde çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve birçok toplumsal kesimle bir araya geldiklerini ifade etti. Karagöz, “Bu yıl yurtlarda ayrılan bütçenin azaldığını çok iyi biliyoruz. 720 bin üniversite öğrencimiz ekonomik sorunlardan ötürü ya kaydını dondurdu ya da ailelerinin yanına döndü.” dedi.
GEÇİM SORUNLARI GİDDİKÇE ARTIYOR
Karagöz, emeklilerin yaşadığı sorunları gündeme getirerek, “17 milyon emekli var ve kira bedelleri 20 bin lira seviyelerinde. Bu durumda emeklilere, ’12 bin 500 lirayla geçinin’ demek mevcut krizle utanca dönüşüyor.” ifadelerini kullandı. Ülkede 8 milyon asgari ücretli çalışanın bulunduğunu vurgulayan Karagöz, açlık sınırının da 29 bin 100 lira olduğunu belirtti.
Karagöz ayrıca, mevcut bütçenin çiftçi, esnaf ve öğrencileri göz ardı ettiğini ve bu gruplara destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
MİTİNGDE DEMOKRASİ TALEPLERİ DE OLACAK
30 Kasım mitinginde, geçim sorunlarının yanı sıra antidemokratik uygulamalara karşı da ses yükseltileceğini duyurdu. “Yıllardır süren gözaltılar, kadın cinayetleri gibi sorunlarla yüzleşiyoruz. Bu mitingde, yalnızca yoksulluğa karşı bir araya gelmeyeceğiz, aynı zamanda demokrasi taleplerimizi de dile getireceğiz.” dedi.
TOPLUMUN YÜZDE 99’U İÇİN ALANDA OLACAĞIZ
KESK’in taleplerinin ülke nüfusunun büyük bir kısmının talepleri olduğunu vurgulayan Karagöz, “Mitinge yalnızca kamu emekçileri olarak değil, ekonomik sıkıntılar yaşayan diğer tüm kesimler için katılacağız. Biz emekçiler, bu ülkenin yoksulları ve ötekileri olarak taleplerimizi yüksek sesle duyuracağız.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.
“`