Tarım desteğinde engeller kalkıyor
MELTEM GÜNEŞ- Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal desteklerden yararlanma oranını artıracaklarını açıkladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesini sunan Bakan Yumaklı, üretim planlaması sürecinde ihtiyaç duyulan kayıtlılığı artırmak için Çiftçi Kayıt Sistemi yönetmeliğinde değişiklik yaptıklarını belirterek, “Mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle desteklerden faydalanamayan üreticilerimiz de bundan sonra tarımsal desteklerden istifade edecek. TÜİK ile imzaladığımız protokol kapsamında, tarım sayımı 2026 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır” dedi. Yumaklı, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılacağını ifade etti.
Yeni sektörler
Yumaklı, IPARD-3 programını yakın zamanda yeni desteklerle başlatacaklarını söyleyerek, “42 ilimizde uyguladığımız destek programını, 81 ilimizin tamamına yaygınlaştırıyoruz. Bu dönemde yumurta işleme, yem bitkisi yetiştiriciliği, kanatlı ve yumurtada organik üretim, kırsal alanlarda kamu altyapı yatırımları gibi yeni sektörleri de destekleyeceğiz” dedi.
Deprem bölgesinde 43 bin 317 küçükbaş, 549 bin 105 kanatlı ve 26 bin 318 arılı kovan dağıtımını tamamladıklarını, 5 bin 804 büyükbaş hayvanın dağıtımının sürdüğünü anlatan Bakan Yumaklı, TMO’nun ülke genelindeki alımlarına ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: “Önceki yıllarda 110 bin ton olan günlük hububat alım miktarını bu yıl 250 bin tona çıkardık. 12,9 milyon ton hububat, 1 milyon 200 bin ton mısır aldık. Bu yıl üreticilerimize 108 milyar TL ödemiş olacağız.”
İlaç amaçlı kenevire kapalı yerde üretim
İlaç etken maddesi elde etmeye yönelik kenevir yetiştiriciliğine izin verilmesinin ardından, kenevir üretimine ilişkin kontrolde uyulacak esaslar da belirleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taslağına göre, bakanlıkça izin verilen kişi ve şirketler yüksek güvenlikli, kapalı ve iklimlendirme özelliğine sahip tesislerde kenevir üretecek. Kenevir üretimi ayda en az bir kere denetlenecek. İlaç amaçlı kenevir, Sağlık Bakanlığı’nin izniyle yurtdışına da satılabilecek. Kenevirin sevkiyatı sırasında oluşabilecek suistimale karşı ürün paketleri ve sevkiyat aracı, kolluk kuvvetleri nezaretinde mühürlenecek.
Açık alanda kenevir üretimi sadece Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından, Afyon Alkaloidleri Fabrikası sahasında yapılabilecek. Üniversiteler, Tarım Bakanlığı’ndan izin alarak ilaç amaçlı kenevir araştırmaları yapabilecek ancak araştırma sonuçları kamu kurumlarıyla paylaşılacak. -MİTHAT YURDAKUL ANKARA